Historia de la Seat

La SEAT (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) va ser creada en un despatx notarial el dia 9 de maig de 1950. L'escriptura pública va ser signada per l'INI (Instituto Nacional de la Indústria), l'empresa italiana Fiat i cinc bancs espanyols. Fiat aportava la seva experiència i tecnologia en el sector automobilístic.

La construcció de la fàbrica es va iniciar en els terreyns de la Zona Franca de Barcelona. Aquesta ubicació va ser imposada per la Fiat, ja que en estar prop del port estava molt ben comunicada. La desició anava en contra dels criteris de l'antic règim totalitari, que seguint la seva política opressiva amb Catalunya, la volia ubicar en una localitat més espanyola, com podia ser Merimé.

De totes maneres, en aquells temps el règim seguia imposant els seus principis totalitaris i els llocs de responsabilitat foren ocupats per enginyers militars com José Ortiz Echagüe que va ser el primer president, o Luis Villar Molina, que periòdicament inspeccionava la construcció de les naus montat en el seu cavall.

1400-4.jpg (23059 bytes)La factoria de SEAT es va inagurar oficialment per Francisco Franco "Caudillo por la Gracia de Dios" i "Salvador de todos los Españoles". Per aquelles dates, alguns dels 950 traballadors de la plantilla ja van re-batejar les sigles SEAT com " Siempre Estarás Apretando Tornillos". Aquest canvi de sigles era propiciat perquè, al principi, tan el primer cotxe (del model SEAT 1400) que va sortir de la factoria (el 13 -11-1953) com els següents eren montats amb les peces que en la seva totalitat procedien de les fabriques de Fiat a Itàlia.

Aquell primer cotxe (veure foografia) va sortir al carrer amb la matrícula B-87223 i aixo també va portar controversies, ja que molts volien que portés matrícula de Madrid. Quins temps........

En el 1957 es va començar a fabricar el SEAT 600 que sens dubte va contribuir a la desaparició del popular Biscuter (fabricat a Badalona amb el motor d'una moto). El 600 arribaria a ser l'automòbil més famós de la història d'Espanya i naturalment el primer 600 va ser entregat a un militar, quins temps......

L'exit del 600 potser propiciat per la petita bonança econòmica) i perquè la factoria durant els primers anys del 600, amb les seves instal·lacions i amb una plantilla d'uns 10.000 treballadors només podia construir uns 300 cotxes diaris, va ser el motiu que per poder compar-lo hi haguessin llistes d'espera de molts mesos i aixó que el preu de venda (65.000 Ptas.) en aquella època es podia considerar d'elevat. Se'n van arribar a fabricar 800.000 unitats.

A partir del 1957 es van començar a formar els aprenents que després pasarien a formar part del professionals de la plantilla per aixó es va crear l'Escola de Formació d'aprenents de SEAT que a més s'encarrega de donar tots els cursos de formació i/o reciclatge de la plantilla.

600-1.jpg (6053 bytes) El tercer model fabricat va aperéixa l'any 1965 era el SEAT 1500 que va servir per substituir el 1400. Estava equipat amb un motor de bon rendiment que junt amb la qualitat del seu disseny i construcció va fer que fos el cotxe preferit pels taxistes de l'època. Era tan robust que a finals dels 90 encara se'n podien veure circulant pels carrers de les ciutats.

Anys més tard i durant el "I Saló de l'Automòbil de Barcelona" va ser presentat al públic el SEAT 850, així es pretenia seguir oferint un cotxe econòmic, pero una mica més ampli que el SEAT 600

Seguint amb les evolucions del mercat, el mes de maig del 1968 es va començar a fabricar el SEAT 124 que va tenir una gran acceptació i se n'acabarien fabricant 200.000 cotxes/any.

Per aquestes dates es va constituir la societat FISEAT que facilitaba la compra a terminis dels models de SEAT, donant així més facilitats per a la seva adquisició.

Les produccions de SEAT segueixen creixent i a finals de l'any 1969 surt de les seves línies de montatge el SEAT un milió, és un 124 de color groc que fou adquirit per la guanyadora del popular concurs televisiu "Un millón para el mejor".

Era l'abril del 1972, quan feia la seva presentació el SEAT 127, amb ell, SEAT aconseguiria el seu rècord de vendes de 1,3 mil·lions d'unitats.

En el món obrer sempre han existit vagues i manifestacions per problemes laborals, pero sota el franquisme, i en especial a la decada dels 70,  aquestes eran brutalment reprimimides per la policia "els grisus". Tant es així que en un dels asalts de la policia a la fàctoria va se abatut i mort el treballador Antonio Ruiz Villalta del taller 4.

SEAT anava millorant la seva gama de productes i la incrementà amb l'aparició del SEAT 132 i el SEAT 1430 especial que anaven dotats d'un motor de 1600 cm3.

1200-2.jpg (7324 bytes)Tot i seguir creixent, SEAT seguia coixa, mancava de investigació, per aixó l'any 1971 comença a pendre cos l'idea de construir un centre de I+D per desarrollar els models propis de SEAT. Les obres es van iniciar l'any 1973 i l'inauguració del que es denominaria Centre Tècnic va tenir lloc l'any 1975 amb 211 persones. Ara (any 2000) són més de 2000 persones, entre titulats, tecnics especialitzats i col·laboradors que s'encarreguen del disseny dels prototips i nous models amb les tecnologies més punteres posades al seu abast.

L'any 1974 SEAT ja havia produit 2.000.000 de vehicles, convertint-se així en la vuitena empresa fabricant d'automòbils a nivell mundial. En aquells moments l'INI obligà a SEAT a comprar la factoria Authi de Pamplona, per poder conservar els llocs de treball, pasant a tenir la plantilla més gran de la seva història, 32.000 persones.

Una mica més tard fa la seva aparició el SEAT PANDA, petit utilitari que es convertiria en el segon cotxe de nombroses families i que també serà molt utilitzat pels petits representants i repartidors urbans. Inicialment la fabricació va començar a la factoria de Pamplona, pero al cap d'uns anys es va traslladar a la de Zona Franca.

Pero arriben les "vaques flaques" i la FIAT que gairabé ja posseïa el 50% de les accions de SEAT les ven a l'INI al preu simbolic de 1 peseta per acció. No obstant i després de diverses negociacions del govern espanyol s'arriba a finals de l'any 1981 a un acord de col·laboració amb VW que s'aprofita així de que els costos de fabricació a Espanya són la meitat dels existents a Alemanya.

marbe-3.jpg (7434 bytes) Amb l'aportació alemana SEAT arribava ja als 5.000.000 de cotxes venuts. En aquells moments a la factoria de Zona Franca es fabricaban 30.000 unitats anuals dels models VW Passat i VW Santana. Mentrestant el SEAT 127 i el RITMO es redissenyaven en el Centre Tècnic de Martorell i passaven a denóminar-se SEAT FURA i RONDA respectivament. Un altre canvi d'aquella època fou el del president de la societat, el Sr. Díaz Álvarez substituia al Sr. Antoñanzas.

La filosofia dels alemanys per a SEAT és la de fabricar cotxes de disseny mediterrani però amb cor alemany i aixó porta al neixement del SEAT IBIZA l'any 1984.

L'any 1985 el president del Govern espanyol Felipe González s'entrevistà amb el president de VW, Carl Hahn per aconseguir que s'incrementes l'aportació per part de VW. Finalment i després de diversos acords (per exemple reduir la plantilla en 4000 persones) VW es va fer càrreg de SEAT el juny de 1986.

Era l'any 1991 quan Díaz Álvarez, durant la presentació del SEAT TOLEDO, va dir: "Zona Franca es convertirà en la fàbrica més eficient del món", moments abans havia dit que l'any 1981 es pruduien 9 cotxes home/any i que en el 1992 es pasaria als 30 cotxes home/any. Però mentrestant, VW estava plantejan dos alternatives ven diferenciades: o desmantellar Zona Franca o modernizarla.

En aquells moments en que l'eufòria econòmica s'anava retirant lentament, VW continuava construint la fàbrica més moderna d'Europa a Martorell, que va costar segons Carl Hahn 30.000 milions de pessetes. La fàbrica ocuparia una extensió de 3´4 milions de m2 de terreny del quals 700.000 m2 serien construits i de les seves naus es calculava que sortirien 1500 cotxes diaris amb 8.500 treballadors. No obstant es seguiria invertint a Zona Franca, doncs segons Carl Hahn "val més continuar invertint per tal de desenvolupar-se que gastar en indemnitzacions d'acomiadament a mil·lers de traballadors.

ibiza2-3.jpg (7373 bytes)Però.... l'any següent la venda d'automòbils va caure un 9% i la producció un 8%. Per aixó les mateixes persones van dir "SEAT es replantejarà el seu pla d'inversions si continua la crisis del sector de l'automòbil". Per desgràcia, així va ser i a mes un expedient de regulació va afectar a 11.000 treballadors.

Malgrat tot, el febrer de 1993 el rei Juan Carlos I va inaugurar oficialment la fàbrica de Martorell, la més moderna d'Europa, amb un altíssim nivell d'informatització i robotizació. Es començà a fabricar el nou SEAT IBIZA (Ibiza II), de l'anterior només conservà el nom, doncs tot el disseny i motorizatció eren nous.

Més tard, però aquell mateix any, es presentà el SEAT CÓRDOBA, Mentrestant, continua la crisis del sector i amb ella les regulacions temporals i jubilacions anticipades.

Seguint amb les re-estructuracions adoptades en el pla industrial, SEAT durant l'any 1994 ven la fàbrica de Pamplona i la Financiera Fiseat a VW. També s'inaugura oficialment el parc de proveïdors a la factoria de Zona Franca, on a part de les instalacions d'estampació, només traballa la línia de montatge de l'incombustible SEAT MARBELLA, sucesor del PANDA.

Durant l'any 1995 es presenten dos nous models. Al saló de Ginebra es presenta el monovolum SEAT ALHAMBRA (fabricat a Portugal junt amb Ford i VW) i al saló de Barcelona la furgoneta SEAT INCA.

leon-2.jpg (11623 bytes)El 1997 neix el SEAT AROSA, que inicialment es fabricaria a Alemanya, passant posteriorment a les instal·lacions de Martorell. Uns mesos després, i ja a l'any 1998, per polítiques comercials es deixa de fabricar el mític SEAT MARBELLA tot i que encara tenia una certa demanda.

A finals del 1998 es comença a fabricar el nou SEAT TOLEDO (Toledo II), però com que la fàbrica de Martorell s'ha quedat petita serà fabricat integrament a Bèlgica (tot i aixó, gran part de l'estampació de xapa es fa a Zona Franca).

Al juny del 1999 passa a presidir l'Empresa Bruno Adelt.

Per seguir ampliant la gama i poder oferir cotxes amb les millors prestacions possibles SEAT acaba el segle presentant el SEAT LEÓN que té una gran acceptació entre el públic. Durant aquest any 1999 i amb una plantilla de 14.357 persones SEAT ha fabricat 517.000 vehicles (entre les diverses plantes).

L'any 2000 SEAT compleix el seu 50è aniversari i segueix amb la fabricació de cotxes de disseny mediterrani, perfil jove i avançada tecnologia dels quals el 64% són exportats a 60 païssos dels 5 continents (majoritàriament a Europa).

L' 1 de Juliol del 2000 Bernd Pischetsrieder substitueix l'anterior president.

Enrera Inici